Väven Play
Här samlar vi webbsända arrangemang från Väven. Se något live, eller i efterhand.
Aktuella arrangemang
Barnens littfest 2023 - tack!
Den 19 mars 2023 fylldes Väven av lekfullhet och nyfikenhet, när Barnens littfest gick av stapeln. Vi tackar för ett fantastiskt deltagande och laddar om för nästa år.
Arrangör: Umeå kommun
c/o Väven #metoo 2022 - Föreläsningar från Vävenscenen
Lördag 12 november 2022
Arrangör: Umeå kommun, Metoouppropen, Kvinnohistoriskt museum
Den 12 november 2022 hölls en temadag som uppmärksammade att fem år gått sedan #metoo. Här ser du tre samtal som webbsändes från den dagen.
Våra förmödrar – Så lades grunden till nutidens kvinnokamp
Vore det inte för 1970- och 1980-talets kvinnorörelse skulle sexköpslagen, samtyckeslagen, Metoo och andra kliv mot jämställdhet förmodligen inte ägt rum. Hanna Olsson var huvudsekreterare i statliga utredningen om prostitution 1977–1980, författare, handledare samt hedersdoktor vid Umeå universitet. Gudrun Nordborg är jurist, feministisk aktivist, hedersdoktor vid Umeå universitet och sedan 2020 riksdagsledamot (V). Tillsammans har de över hundra års kvinnokamp bakom sig – och de är inte färdiga ännu.
Moderator är Johanna Lindqvist, #deadline, ledamot i Samordningen Metoouppropen och frilansjournalist.
Ett Norrland i utveckling där kvinnors kroppar utnyttjas
Exploateringen av människor pågår i skuggan av klimatomställningen.
Det finns farhågor om att industrins etablering i norra Sverige för med sig prostitution och arbetsexploatering. Med förebyggande arbete och medvetandegörande ska detta motarbetas.
I ett ögonöppnande samtal deltar Tomas Nyberg, polis med erfarenhet av arbete mot prostitution, Eva Norlin, Länsstyrelsens regionkoordinator mot prostitution och människohandel samt Carola Andersson, IF Metalls ordförande Region Mitt.
Moderator är Merly Åsbogård, tidigare engagerad i uppropet #intedinhora, statsvetare, @viskansviol.
Programpunkten genomförs med stöd av Länsstyrelsen Västerbotten.
Programpunkten inleds med ett framträdande av Ida Boija
Ida Boija, Umeåmusikern från Örnsköldsvik, sjunger så att det går rakt in i hjärtat. Hennes musik berör ämnen som orättvisor och utanförskap, ofta sprungna ur egna erfarenheter. I höst kommer en ny singel och i vår släpper hon sin första fullängdsplatta.
Vad är jämställdhet och hur når vi dit?
Hur kan vi nå jämställdhet när ordet betyder olika saker för olika människor?
Sverige rankas som ett av världens mest jämställda länder, men ändå räknas kvinnor som en minoritetsgrupp. Kvinnor tjänar mindre, leder det obetalda hemarbetet och mäns våld mot kvinnor är ett pågående samhällsproblem. Hur kan Sverige bli jämställt på riktigt, och vad krävs för att vi ska nå dit?
Medverkande är Lina Stenberg, #imaktenskorridorer, skribent och författare, Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap, Karlstads universitet och Jennie Bacchus Hertzman, Kantar Public, initiativtagare till Trakasseribarometern, en Sifo-undersökning om utsattheten på svensk arbetsmarknad efter #metoo.
Moderator är Lovisa Arvidsson, skribent och tjänstledig politisk redaktör Länstidningen Östersund.
Programpunkten genomförs med stöd av Länsstyrelsen Västerbotten
Programpunkten inleds med ett framträdande av MÄKT
Mäkt är Umeåkvartetten som med sina texter gör musik av kvinnokamp, Metoo och systerskap. 2019 var de med och invigde konstverket Listen på Rådhustorget. Genom sin vispop sprider de kampkänsla och 2020 kom bandets första platta.


