Entré Väven Norra, Storgatan 46A

Måndag - Fredag

06:30 - 22

Lördag

7-22

Söndag

7-22

Entré Väven Västra, Thulegatan 2, samt

Entré Väven Östra, Västra Rådhusgatan 1

Följer Umeå stadsbiblioteks ordinarie öppettider:

Måndag - Torsdag

9-20

Fredag

9-18

Lördag

10-16

Söndag

12-16

 

Entré Väven Södra, Västra Strandgatan 8A

Huvudingång till café Fika!, Folkets Bio Umeå och Vävenscenen. Entrén är öppen följande tider, men avvikelser kan förekomma:

Måndag - Fredag

9-21

Lördag

10-21

Söndag

11-19

Kulturreceptionens biljettkassa:

Måndag - Fredag

10-18

Lördag

10-16 (lunchstängt 12..00-12.30)

Söndag

12-16

 

Verksamheternas öppettider

Öppettiderna för respektive verksamhet i Väven kan ses på deras egna webbplatser, nåbara via Verksamheter.

Avvikande öppettider

Klicka här för avvikande öppettider under året


Utställningar

Följande utställningar är aktuella i Väven just nu:


Löpande band - Christina Västerbo

Löpande band

©Christina Västerbo/Bildupphovsrätt 2017

Tid: 2 december 2017 – 11 februari 2018
Plats: Umeå konsthall, plan 3

Utställning med måleri och installation av Christina Västerbo - som fick Umeå kommuns konststipendium 2016. Här nedanför beskriver hon själv sin nya utställning:

"I utställningen Löpande band vill jag med måleri och installation undersöka måleriets rumsliga egenskaper, genom att låta verken få en textil karaktär. Jag har med hjälp av textila band och målade streck låtit verken växa fram likt en väv. Min tanke är att målningarna på väggen växer ut i rummet, in i den textila installationen, så att det kan uppstå en växelverkan och dialog mellan målningarna och installationen.

Linjerna och banden skapar en uppbruten bildyta som får skapa en känsla av tid och rum, men blir också ett sätt att aktivera ögat och synen. Jag har intresserat mig för hur mycket som i dag mäts i tid och det stora flödet av bilder och intryck som flimrar förbi. Jag har medvetet valt att inte ha något direkt fokus i bilderna för ögat att vila på. Målningarna och textilierna kan både ses som att de vävs samman, men också som att de remsas upp, likt något som hela tiden omtolkas och görs om. Jag har intresserat mig för att plocka isär, sätta ihop och att undersöka olika mönster och strukturer, med en utgångspunkt från ett abstrakt bildspråk.

Jag är intresserad av att blanda olika material på ett sätt så att färgen, oavsett om det är olja, akryl eller akvarell, får en samklang med de textila inslagen i verk där både den målade färgen och det textila kan få en framträdande roll. Materialen kan ibland överlappa varandra. På det sättet får målningarna ibland en textil karaktär där trådar, garn och tyg kan samverka med färgen för att skapa en målerisk helhet. I det sammanhanget har det även känts viktigt att inkludera en typiskt kvinnlig tradition i mina målningar. En tradition som många gånger kan associeras till låg betalning, en verksamhet där lönen sällan korresponderar med det arbete som läggs ned, såväl inom hantverk som inom industri."

- Christina Västerbo

 

Om Christina Västerbo
Christina Västerbo är född 1964 i Härnösand och utbildad vid konsthögskolorna i Stockholm och Umeå. Hon var nyligen aktuell med utställningen ”Mellan rum” på Västerbottens museum. Tidigare har hon bland annat ställt ut på Galleri Andersson/ Sandström, Härnösands konsthall och Uppsala konstmuseum.

Läs mer om utställningar i Umeå konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Vita kuben c/o Väven

Basma Alsharif

Basma Alsharif

Bild: Farther the Eye Can See © Basma Alsharif

Tid: 2 – 29 december 2017
Plats: Ateljén, plan 3

Under hösten flyttar Norrlandsoperans utställningsrum Vita kuben in i Väven. Curator Dragos Alexandrescu lyfter fram videoverk av tre internationella konstnärer. 2 till 29 december visas videoinstallationerna Farther than the Eye Can See, Field Guide to the Ferns och We Began by Measuring Distance av konstnären Basma Alsharif.

Om konstnären
Basma är konstnär och filmare, född i Kuwait, uppväxt i Frankrike och USA. Hon har en master i konst från Chicago, Illinois och är nu bosatt i Los Angeles. Hennes arbeten som är en blandning av film och installation fokuserar ofta på mänskliga förhållanden i relation tillförändrade geopolitiska landskap och naturmiljöer. Några av de större utställningarna Basma medverkat i är: The Whitney Biennial, Le Prix, les Module at the Palais de Tokyo, Here and Elsewhere at the New Museum, the Jerusalem Show, Yamagata Documentary Film Festival, the Berlinale, the Sharjah Biennal, Videobrasil and Manifesta 8.

 

Bakterier, krumelurer

Bakterier, krumelurer (c) Ellinor Granlund

Bild: Ellinor Granlund

Tid: 29 november – 17 december 2017
Plats: Öppen vägg, plan 2

Utställning med virkningar av Ellinor Granlund.

"Jag vet inte vad mina virkningar ska föreställa. Många kallar dem sjukdomar, andra kallar dem öar eller krumelurer. Vissa blir glada, andra ledsna eller äcklade. Det ligger i betraktarens öga helt enkelt."

- Ellinor Granlund

 

Färg-form-fart

Färg-form-fart Foton av Lennart Edvardsson

Foto: Lennart Edvardsson

Tid: 30 november – 17 december 2017
Plats: Öppen vägg + Mingla, plan 4

Folkfesten Classic Car Week fångad i nytt ljus. 23 fotografier tagna en natt under bilarnas bilfest i Rättvik. Fotoutställning av fotografen Lennart Edvardsson.

I samarbete med Rättviks kulturhus.

 

Upphovsmannen är en kvinna

Upphovsmannen är en kvinna

Foto: Kjell Johansson

Tid: 11 november 2017 – 13 maj 2018
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Fotograf var ett kvinnoyrke under 1800-talet. Men när fotografiet i början av 1900-talet tog plats i den tryckta pressen förändrades yrket. Antalet kvinnor som fotograferade minskade och det nya yrket pressfotograf skrevs in i historien som ett yrke för män.

En gammal resväska med fotografier och tidningsurklipp kom under arbetet med utställningen att hjälpa till att förändra bilden av pressfotografen i början på 1900-talet. I den fanns material från Alma Haag, en av Sveriges första pressfotografer. Haags berättelse blev startpunkt för både utställningen och berättelsen om pressfotografin ur ett kvinnohistoriskt perspektiv. Alma Haags yrkesliv tillsammans med Ellen Dahlbergs och Ragnhild Haarstads spänner över nästan hundra år av pressfotografi. Om historien hade skrivits annorlunda, hur hade vi tänkt om yrket idag?

Upphovsmannen är en kvinna är producerad av Arianna Bommarco och Bettina Pehrsson för Marabouparken.

Läs mer om utställningen härlänk till annan webbplats

 

Rötter - en trasslig historia

Tid: 22 november 2014 – 2018
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Utställningen handlar om makten över historieskrivning och söker rötterna till de gamla idéer, normer och strukturer som än idag styr kvinnors och mäns livsval och möjligheter. Rötter är mer än en utställning. Det är en upplevelse för många sinnen. Från 13 år. Läs mer om utställningen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du ställa ut i Väven?

Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare, Umeå kommun
E-post: anja.boman@umea.se
Tel: 090-16 34 74
Läs mer om Umeå konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Öppen vägg:
Helge von Bahr, programavdelningen, Umeå kommun
E-post: helge.von.bahr@umea.se
Tel: 090-16 33 67


Julnostalgi

Utställning julnostalgi

Foto: Anna Sahlén

Tid: 27 november 2017 – 14 januari 2018
Plats: Gör-det-själv, plan 2

Teskedsgumman, Dunderklumpen och en och annan tomte från förr förgyller plan 2 i Väven.

Vi har nog alla en del julnostalgi som inte längre tas fram. Botten på jullådan kan man också kalla det. Sådant man inte vill slänga men som inte riktigt passar in längre.

I år passar vi på att damma av lite sparat, trött, och nött. Bland godbitarna kan nämnas många julkalendrar, tomtar, ljusstakar och en "flaskängel".

Missa inte heller snurrdörren på plan 2 som även i år har fått besök av Gör-det-själv-ängeln och Mat och trädgårdstomten.

Välkomna!