Entré Väven Norra, Storgatan 46A

Måndag - Fredag

06:30 - 22

Lördag

7-22

Söndag

7-22

Entré Väven Västra, Thulegatan 2, samt

Entré Väven Östra, Västra Rådhusgatan 1

Följer Umeå stadsbiblioteks ordinarie öppettider:

Måndag - Torsdag

10-19

Fredag

10-18

Lördag

10-15

Söndag

Stängt 

Entré Väven Södra, Västra Strandgatan 8A

Huvudingång till café Fika!, Folkets Bio Umeå och Vävenscenen. Entrén är öppen följande tider, men avvikelser kan förekomma:

Måndag - Fredag

9-21

Lördag

10-21

Söndag

11-19

Kulturreceptionens biljettkassa:

Måndag - Fredag

10-18

Lördag

10-15 (lunchstängt 12..00-12.30)

Söndag

stängt

 

Verksamheternas öppettider

Öppettiderna för respektive verksamhet i Väven kan ses på deras egna webbplatser, nåbara via Verksamheter.

Avvikande öppettider

Klicka här för avvikande öppettider under året


Utställningar

Följande utställningar är aktuella i Väven just nu:


"Girl where do you think you’re going girl"

Girl where do you think you’re going girl

©Annalena Törnström/Bildupphovsrätt 2018

Tid: 26 maj – 11 augusti 2018
Plats: Umeå konsthall, plan 3

Måleri och objekt av Annalena Törnström

Annalena Törnström är född 1950 och har arbetat som konstnär sedan slutet på 80-talet. Hon har sin ateljé i kulturmejeriet i Röbäck Umeå, där hon huvudsakligen arbetar med måleri och grafik. Hon har genom åren haft många utställningar runt om i Sverige och även utanför landet. Genom studier i estetik har hon kommit i kontakt med och utövat performance.

"Umgänget med färgen är både eufori och näradödenupplevelser. Ibland undrar man vem som styr, färgen eller jag. Det här gäller fram till dess jag får paletten klar för mig. Då släpper förtrollningen eller går in i en annan fas. Då gäller det att vara närvarande hela tiden för att kunna bygga mot de mål som föresvävar mig. I det här projektet har de ljusa färgklangerna fått dominera och jag har inte kunnat låta bli att smyga in små föreställande element."
/Annalena Törnström

Läs mer om utställningar i Umeå konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Engine People

Foto: Ulf Forsberg

Tid: 6 – 30 juni 2018
Plats: Öppen vägg, plan 4

Fotografier av Ulf Forsberg

"Bilder har alltid varit intressanta, ända sedan jag bläddrade i mors gamla fotoalbum från 50-talet, då var jag 10 år. För mig är kontakten med människan drivkraften till att ta bilder, nu tillsammans med ägarens fordon. En stolt ägare till ett välbyggt fordon som jag kan förmedla till tidningar är väldigt roligt att kunna göra.

Jag har själv ett förflutet i bilverkstadsvärlden. Jag jobbade som mekaniker hos Biltjänst Bröderna Palm/Fiat, SO Gustafssons Mercedesverkstad och bilprovningen på Västerslätt. Ett hojåkande med egenbyggd Harley Davidson Chopper på 70-80-talet tillsammans med bilkunnandet gör att jag kan språket i både bil- och MC-världen."
/Ulf Forsberg

www.ulfspicture.com


K.A.O.S.

K.A.O.S.

Illustration: Elisabeth Widmark

Tid: 16 juni 2018 – 28 april 2019
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Välkommen till K.A.O.S. En utställning om tiden i Europa efter franska revolutionen 1789 fram till första världskriget 1914. Vi gör nedslag i 140 år av motstånd, i kvinnors outtröttliga strävan för medborgarskap – för rätten att ses som människa.

Franska revolutionen 1789 slog upp en dörr på vid gavel. Ett annat samhälle kunde skymtas – där kvinnor kunde vara jämlika män. Där alla människor hade samma frihet, samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Men dörren smällde igen. ”Mänskliga rättigheter” visade sig gälla män. Och kvinnor uppmanades att stanna i hemmet.

Bläcket hade knappt torkat på den franska Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter förrän kvinnor upptäckte sveket och fattade penna och vapen i protest. Kvinnor höjde sina röster och frågade varför löftet från franska revolutionen inte infriades. Och de fortsatte göra så under hela 1800-talet.

Hur vill vi ha det idag?
I en demokrati ryms olika och motsatta visioner, idéer och åsikter, där vi utgår från att människor vill bli behandlade med respekt och har utrymme att skapa sina egna liv. Hur hade samhället sett ut idag om både män och kvinnor hade deltagit i byggandet? I en demokrati går det att tycka olika, men går det att vara åsiktsmotståndare utan hat, hot och våld?


Med utställningen K.A.O.S. vill vi tillsammans med dig fundera över vad som vad som står på spel, i nuet och i framtiden, om inte alla får möjligheter att vara med i det politiska samtalet på lika villkor.

 

Rötter - en trasslig historia

Tid: 22 november 2014 – 2018
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Utställningen handlar om makten över historieskrivning och söker rötterna till de gamla idéer, normer och strukturer som än idag styr kvinnors och mäns livsval och möjligheter. Rötter är mer än en utställning. Det är en upplevelse för många sinnen. Från 13 år. Läs mer om utställningen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du ställa ut i Väven?

Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare, Umeå kommun
E-post: anja.boman@umea.se
Tel: 090-16 34 74
Läs mer om Umeå konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Öppen vägg:
Helge von Bahr, programavdelningen, Umeå kommun
E-post: helge.von.bahr@umea.se
Tel: 090-16 33 67


Käpphästar

Foto: Andreas Stoltz

Tid: 1 – 25 juni 2018
Plats: Gör-det-själv, plan 2

Käpphästutställning av Agnes Stoltz som designar och syr käpphästar själv.

Sedan tidig barndom har Agnes haft ett brinnande intresse för djur i allmänhet och hästar i synnerhet. Hon började rida när hon var 6 år gammal på Stuteri Norrgården men rider nu på Hippologum med fokus på hoppning och dressyr.

När Agnes var tre år gammal fick hon sin första käpphäst. Den har sedan fått sällskap av de hon själv designat och sytt mer på allvar från när hon började i mellanstadiet.

Käpphästarna används för Agnes egen hobbyhorsing, en sport som ökar för varje år.

Agnes delar bilder, filmer och intresset med andra hästintresserade via bland annat Instagram och Youtube och har också sålt några käpp-hästar på Sävars vintermarknad och online.

Hemmavid används hästarna dagligen på gårdens hoppbana.

Välkommen!

 

Så lekte och läste vi förr

Tid: 30 juni – 25 augusti 2018
Plats: Gör-det-själv, plan 2

Umeå stadsbibliotek ställer ut gamla leksaker och barnböcker under sommaren.

I sommarens stora nostalgiutställning visar vi upp några av våra käraste ägodelar. Det är leksaker och barn- och ungdomsböcker från förra sekelskiftet och framåt. Under juli och augusti visar vi upp våra nallar, bilar, soldater, dockor och mycket annat på plan 2.

De här leksakerna har tillbringat många timmar som gott sällskap. De har blivit anförtrodda hemligheter och upplevt både skoj och allvar. Leksakerna är gjorda av alla möjliga olika material och vi har allt från välkända varumärken som Barbie och Corgi toys till nallens hemmastickade kläder.

Leksakerna finns i Gör-det-själv på plan 2 och böckerna hittar du bredvid, på Öppen vägg på samma våning. Du får gärna låna hem böckerna, som kommer från vårt öppna magasin och våra närbibliotek i regionen.

 

Norr- och Västerbottens fanzinesamling

Tid: 8 juni – 4 november 2018
Plats: Utanför Umeå konsthall, plan 3

Under sommaren och hösten inleder Konstfrämjandet Västerbotten, Umeå Stadsbibliotek och Umeå konsthall ett samarbete för att lyfta Fanzinekulturen.

Utställningen är ett resultat av Konstfrämjandets projekt ”Norr- och Västerbottens Zinebibliotek”. Att lyfta zinekulturen i Norr- och Västerbotten ses som en del i Konstfrämjandets och Stadsbibliotekets/Umeå konsthalls arbete med att demokratisera konst, kultur och litteratur.

Fanzine är självpublicerade böcker och tidningar.
Allt från reportage, serier, fotoböcker och noveller - ja allt!

Arrangör: Konstfrämjandet i Västerbotten i samarbete med Umeå konsthall och Stadsbiblioteket.