Entré Väven Norra, Storgatan 46A

Måndag - Fredag

06:30 - 22

Lördag

7-22

Söndag

7-22

Entré Väven Västra, Thulegatan 2, samt

Entré Väven Östra, Västra Rådhusgatan 1

Följer Umeå stadsbiblioteks ordinarie öppettider:

Måndag - Torsdag

9-20

Fredag

9-18

Lördag

10-16

Söndag

12-16

Entré Väven Södra, Västra Strandgatan 8A

Huvudingång till café Fika!, Folkets Bio Umeå och Vävenscenen. Entrén är öppen följande tider, men avvikelser kan förekomma:

Måndag - Fredag

9-21

Lördag

10-21

Söndag

11-19

Kulturreceptionens biljettkassa:

Måndag - Fredag

10-18

Lördag

10-16 (lunchstängt 12..00-12.30)

Söndag

12-16

 

Verksamheternas öppettider

Öppettiderna för respektive verksamhet i Väven kan ses på deras egna webbplatser, nåbara via Verksamheter.

Avvikande öppettider

Klicka här för avvikande öppettider under året


Utställningar

Följande utställningar är aktuella i Väven just nu:


Grethe - en vapenmottagning

©Anna Kristensen/Bildupphovsrätt2018

©Anna Kristensen/Bildupphovsrätt2018

Tid: 27 oktober 2018 – 13 januari 2019
Plats:
Umeå konsthall, plan 3

Anna Kristensen vill synliggöra en mörklagd del av andra världskrigets historia genom bland annat filmade intervjuer, fotografier och målningar.

Anna Kristensen har under fem års tid undersökt sin egen släkthistoria. Genom ett omfattande dokumentärt arbete om sin pappa och hans deltagande i den danska motståndsrörelsen, vill hon synliggöra en mörklagd del av andra världskrigets historia. –Jag vill att mitt arbete ska väcka frågor och inspirera till motstånd mot de krafter som hotar medmänsklighet, jämlikhet, frihet och demokrati, säger Anna Kristensen.

Utställningen visar delar ur Kristensens egen process att försöka förstå det som hänt genom bland annat filmade intervjuer, fotografier och målningar.
Från att ha kämpat för sitt lands frihet och räknats till de ”goda”, blev Kristensens pappa från och med fredsdagen den 5 maj 1945 betraktad med misstänksamhet och som landsförrädare eftersom han även var kommunist. Direkt efter kriget flyttade han till Sverige och berättade väldigt lite om dessa upplevelser för sina närmaste.

Anna Kristensen är född 1956 i Tåsjö och är boende och verksam i Umeå. 2013 tilldelades hon Västerbottens kurrirens kulturpris. Kristensen har en rad offentliga gestaltningar och separatutställningar bakom sig. Hon är utbildad på Den Fynske Kunstakademie i Odense 1976–1978, Konstskolan Brage i Umeå 1978–1979, Konstvetenskap Umeå Universitet 1978–1980.

Läs mer hos Umeå konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

 

Paper Quilling

Blommig hatt

Bild: Mihiri Ekanayake

Tid: 7 – 25 november 2018
Plats: Kommunhörnan, plan 3

Utställning i papperskonst av Mihiri Ekanayake

Paper Quilling är en konstform i pappersslöjd som görs med rullade pappersremsor. Antingen från olikfärgat papper eller från vanligt tidningspapper. Remsorna rullas och vrides till olika former. Med denna metod kan man göra väggbonader, gratulationskort, askar, smycken, bordstabletter, pennställ mm.

Det är ännu okänt när Paper Quilling-metoden startade. Men historien visar att franska och italienska nunnor under 1500-talet tillverkade föremål som prydde kyrkor. Under 1700-talet var detta en populär hobby i England, som sedan spreds vidare till USA och andra länder.

Mihiri Ekanayake kom från Sri Lanka till Sverige år 2006. Mihiri jobbade som marknadsassistent och sekreterare i många internationella företag inom it-branschen. Pappersslöjd var en av hennes hobbys och hon har sedan dess haft många utställningar och hållit i kurser i pappersslöjd. Två av dessa är Paper Tole och Paper Quilling. Hon planerar att hålla en dags kurs i "Gör ditt eget Quilling Julkort" i november och en kurs i "Gör din egen Paper Tole Tavla" i januari.

”När jag gör pappersslöjd, blir som en meditation för mig för måste ha tålamod och koncentrera mycket när jobba med papper remsor för ett vackert slutresultat. Som vi planera våra liv” - säger Mihiri.

English:

What is Paper Quilling:
Paper Quilling designs made out of small strips of paper rolled, twisted into different SHAPEs. With this method you can make wallhangings to greeting cards, boxes, jewellery, table mats, pen holders etc.

History of Paper Quilling:
The exact is year of this quilling method is still unknown. But history shows during 15th Century, French and Italian nuns have been using quilling items in churches. During 18th Century it was popular in England as a hobby, then spread to United States and to other countries.

Mihiri Ekanayake:
Míhiri Ekanayake came from Sri Lanka in the year 2006. Paper Craft was one of her hobbies and she has held many exhibitions and conducted many Courses in paper Craft two of them being Paper Tole and Paper Quilling. She has planned to hold course 'Make your Own Quilling Xmas Card' in November and in 'Make you own PaperTole Wall hanging' January.

 

Känslans konst

Siv Jungdalen

Bild: Siv Jungdalen

Tid: 7 – 25 november 2018
Plats: Öppen vägg, plan 4

Målningar i akryl av Siv Jungdalen

"Mina bilder kommer till av den inre känsla jag får. Bilderna faller på plats allteftersom färgerna kommer till tavlan och av drömmar och av det jag ser. Jag upplever att jag också får hjälp av någon anledning. De blir budskap."

 

K.A.O.S.

K.A.O.S.

Illustration: Elisabeth Widmark

Tid: 16 juni 2018 – 28 april 2019
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Välkommen till K.A.O.S. En utställning om tiden i Europa efter franska revolutionen 1789 fram till första världskriget 1914. Vi gör nedslag i 140 år av motstånd, i kvinnors outtröttliga strävan för medborgarskap – för rätten att ses som människa.

Franska revolutionen 1789 slog upp en dörr på vid gavel. Ett annat samhälle kunde skymtas – där kvinnor kunde vara jämlika män. Där alla människor hade samma frihet, samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Men dörren smällde igen. ”Mänskliga rättigheter” visade sig gälla män. Och kvinnor uppmanades att stanna i hemmet.

Bläcket hade knappt torkat på den franska Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter förrän kvinnor upptäckte sveket och fattade penna och vapen i protest. Kvinnor höjde sina röster och frågade varför löftet från franska revolutionen inte infriades. Och de fortsatte göra så under hela 1800-talet.

Hur vill vi ha det idag?
I en demokrati ryms olika och motsatta visioner, idéer och åsikter, där vi utgår från att människor vill bli behandlade med respekt och har utrymme att skapa sina egna liv. Hur hade samhället sett ut idag om både män och kvinnor hade deltagit i byggandet? I en demokrati går det att tycka olika, men går det att vara åsiktsmotståndare utan hat, hot och våld?


Med utställningen K.A.O.S. vill vi tillsammans med dig fundera över vad som vad som står på spel, i nuet och i framtiden, om inte alla får möjligheter att vara med i det politiska samtalet på lika villkor.

 

Rötter - en trasslig historia

Tid: 22 november 2014 – 2018
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Utställningen handlar om makten över historieskrivning och söker rötterna till de gamla idéer, normer och strukturer som än idag styr kvinnors och mäns livsval och möjligheter. Rötter är mer än en utställning. Det är en upplevelse för många sinnen. Från 13 år. Läs mer om utställningen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du ställa ut i Väven?

Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare, Umeå kommun
E-post: anja.boman@umea.se
Tel: 090-16 34 74
Läs mer om Umeå konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Öppen vägg:
Helge von Bahr, programavdelningen, Umeå kommun
E-post: helge.von.bahr@umea.se
Tel: 090-16 33 67


Det resande demokratilabbet

Det resande demokratilabbet

Det resande demokratilabbet

Tid: 9 november 2018 – 9 december
Plats:
Utanför Upplev multisal, plan 4

”Jag är online nästan hela tiden”

I Det resande demokratilabbet kliver du fysiskt in i den värld ungdomar vistas i dagligen. Här ges elever och unga vuxna en lekfull upplevelse samtidigt som deras förmåga till självständig och oberoende bedömning av olika källors trovärdighet och ideologiska utgångspunkt ökar. Genom workshops på plats i utställningen möts bibliotekarier, skolklasser och lärare i ett alternativt klassrum som ska ge ungdomarna insikter som hjälper dem att identifiera vanligt förekommande berättartekniker som döljer antidemokratiska och våldsbejakande innehåll. Utställningen blir en språngbräda in i Statens medieråds metodmaterial för högstadie- och gymnasieskolan; Propaganda och bilders makt. Tillsammans med Kungliga biblioteket/Digitalt först och MSB skapas även ett föreläsnings- och seminarieprogram tillgängligt för alla visande bibliotek.

Det resande demokratilabbet är utvecklad av och för ungdomar. Utställningen riktar sig främst till högstadiet och gymnasiet men är en viktig och lärorik upplevelse för alla.

Projektet möjliggörs genom finansiering av Postkodstiftelsen.

 

Ingen liten lort

Ingen liten lort

Ingen liten lort

Tid: 9 november 2018 – 2 december
Plats:
Kommunhörnan, plan 3

Genom hela sitt liv var Astrid Lindgren engagerad i frågor som barns rättigheter, fred, miljö, djur och natur. Hennes röst var stark och hon räknas som en av det svenska 1900-talets viktigaste opinionsbildare. #ingenlitenlort tecknar bilden av Astrid Lindgrens engagemang och de avtryck hon gjorde i politiken. Som besökare får du också utforska hur och var det politiska samtalet idag förs, är det viktigt, och vad spelar du själv för roll i det samtalet? Utställningen är producerad av Astrid Lindgrens Näs på uppdrag av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning.

Producent och projektledare: Annmari Kastrup, Actit Kommunikation.