Entré Väven Norra, Storgatan 46A

Måndag - Fredag

06:30 - 22

Lördag

7-22

Söndag

7-22

Entré Väven Västra, Thulegatan 2, samt

Entré Väven Östra, Västra Rådhusgatan 1

Följer Umeå stadsbiblioteks ordinarie öppettider:

Måndag - Torsdag

9-20

Fredag

9-18

Lördag

10-16

Söndag

12-16

Entré Väven Södra, Västra Strandgatan 8A

Huvudingång till café Fika!, Folkets Bio Umeå och Vävenscenen. Entrén är öppen följande tider, men avvikelser kan förekomma:

Måndag - Fredag

9-21

Lördag

10-21

Söndag

11-19

Kulturreceptionens biljettkassa:

Måndag - Fredag

10-18

Lördag

10-16 (lunchstängt 12..00-12.30)

Söndag

12-16

 

Verksamheternas öppettider

Öppettiderna för respektive verksamhet i Väven kan ses på deras egna webbplatser, nåbara via Verksamheter.

Avvikande öppettider

Klicka här för avvikande öppettider under året


Utställningar

Följande utställningar är aktuella i Väven just nu:


I go; but remember, I shall be with you on your wedding-night*

*sid. 193 Frankenstein; or, The Modern Prometheus, Mary Shelley 1818

Mia Rogersdotter, verk ur utställningen "I go; but remember, I shall be with you on yor wedding night"

Tid: 1 september – 7 oktober 2018
Plats: Umeå konsthall, plan 3

Konstnärsgruppen Verkligheten ställer för första gången ut i sin hemstad! Välkomna på vernissage kl.13 av utställningen “I go; but remember, I shall be with you on your wedding-night.” Konstnärerna finns på plats och presenterar sina verk. Kl. 13.30 framför Ida Hansson sin performance Rädda Pandora.

Utställningens titel ”I go; but remember, I shall be with you on your wedding-night” är ett citat ur Mary Shelleys ikoniska skräckroman Frankenstein – eller den moderne Prometheus som firar 200-årsjubileum. Utställningen utforskar de olika sidorna av Frankenstein-temat genom film, ljudverk, foto, teckning och installation. Konsten i utställningen tar upp ämnen som arkiv, nutida monster och experiment i naturen som slår fel.

Verkligheten är ett konstnärsdrivet galleri som startades av konstnärer i Umeå 2001. Verkligheten är också en konstnärsgrupp varav dessa medlemmar representeras i utställningen: Ida Hansson, Mattias Olofsson, Gerd Aurell, Mia Rogersdotter Olofsson, Sandra Wasara-Hammare, Simon Gran Danielsson, Fanny Carinasdotter och Helena Wikström. Utställningen har tidigare visats i Uppsala och Göteborg, varje gång med nya och/eller omarbetade verk.

Se mer om programmet till utställningen på www.umea.se/konstlänk till annan webbplats.

 

 

Svamp - mer än vad du tror

Flugsvamp (c) Jenny VIklund

Bild: Jenny Viklund

Tid: 29 augusti – 23 september 2018
Plats: Kommunhörnan, plan 3 (OBS, ny lokal!)

Foton, målningar, svampfärgat garn och en hatt gjord av fnöskticka är några av föreningen Björksopppens utställningsobjekt. Du kan också få lära dig mer om både svampar och föreningen.

Svamp är mer än kantareller i höstskogen och röd flugsvamp i juldekorationerna. Björksoppens svampförening vill med denna utställning synliggöra svamp från många olika håll. Här kommer du att kunna se konstnärliga foton, målningar, vykort, kuriosa, svampfärgat garn och en hatt gjord av fnöskticka. Du kommer också att kunna få information om matsvamp, giftsvamp och färgsvamp samt om vår svampförening Björksoppen.

Björksoppen Svampförening Västerbotten, som är föreningens fullständiga namn, är ideell och vill främja svampintresset, ett aktivt friluftsliv samt kunskap om svamp. Föreningen är öppen för alla svampintresserade. Vi har nu cirka 100 medlemmar och anordnar olika aktiviteter varje år.

Historia

Långt tillbaka i tiden var svamp något som intresserade människorna. Svamp användes till religiösa ceremonier, folkmedicin och som mat. I Sverige har det dock inte funnits något särskilt stort intresse för svamp före Elias Fries som på 1800-talet började intressera sig för de olika arterna. Innan 1800-talet ansågs svamp vara koföda. Men detta synsätt vet vi har förändrats. Svampintresset har allt sedan Elias Fries intåg ökat och svampplockning ligger nu väl i tidens självhushållningsanda.

 

#stoltsverigefinne

Tid: 5 – 23 september 2018
Plats: Öppen vägg, plan 4

Vernissage lördag 8 september kl 13.00

En utställning för och med sverigefinska unga.

Det började med idén om ett Instagram-konto där dagens unga sverigefinnar skulle få en chans att med egna ord och bilder beskriva sin vardag som ung och del av en nationell minoritet och dela med sig av sina tankar om sitt liv, sina rötter och sin identitet. En vecka var per person och reglerna var enkla: bjud på en inblick i ditt liv och dina tankar. Du väljer själv vad du vill berätta. Kontot lanserades i början av 2016 och under drygt ett års tid strömmade berättelserna i.

Ett urval av alla dessa personers bilder och berättelser har nu blivit till en fotoutställning. Utställningen bjuder ett utvalt gäng unga på både sina vardagsbilder och ett porträtt i form av en ”selfie” på sig själv samt en personlig text med sina egna tankar som sin sverigefinska identitet och finska språket.

Arrangeras av Umeå kommun, finskt förvaltningsområde i samarbete med Umeå kommuns kulturverksamhet.

Näyttely ruotsissuomalaisista nuorista ja ruotsinsuomalaisille nuorille

Näyttelyn idea alkoi siitä että oli Instagram-tili, jossa nuoret ruotsinsuomalaiset saivat mahdollisuuden omien sanojen ja kuvien avulla kertoa arjestaan nuorena ihmisena ja osana myös kansallista vähemmistöä ja tällä tavalla kertoa elämästään, juuristaan ja identiteetistään. Viikkoa henkilöä kohti ja säännöt olivat yksinkertaiset: anna kuva elämästäsi ja ajatuksistasi. Valitset itse mitä haluat kertoa. Tili avattiin vuoden 2016 alusta ja tämän vuoden aikana tarinoita tulvi tilille.

Tämän valokuvanäyttely perustuu näiden henkilöiden ottamiin kuviin ja tarinoihin. Näyttely tarjoaa valitun ryhmän arkikuvia sekä myös selfin sekä henkilökohtaisen tarinan ruoastinsuomalaisena nuorena, heidän identiteetistään ja suomen kielestä.

Järjestäjä: Uumajan kunta, suomenkielen hallintoalue yhteistyössä Uumajan kulttuurin kanssa.

 

K.A.O.S.

K.A.O.S.

Illustration: Elisabeth Widmark

Tid: 16 juni 2018 – 28 april 2019
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Välkommen till K.A.O.S. En utställning om tiden i Europa efter franska revolutionen 1789 fram till första världskriget 1914. Vi gör nedslag i 140 år av motstånd, i kvinnors outtröttliga strävan för medborgarskap – för rätten att ses som människa.

Franska revolutionen 1789 slog upp en dörr på vid gavel. Ett annat samhälle kunde skymtas – där kvinnor kunde vara jämlika män. Där alla människor hade samma frihet, samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Men dörren smällde igen. ”Mänskliga rättigheter” visade sig gälla män. Och kvinnor uppmanades att stanna i hemmet.

Bläcket hade knappt torkat på den franska Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter förrän kvinnor upptäckte sveket och fattade penna och vapen i protest. Kvinnor höjde sina röster och frågade varför löftet från franska revolutionen inte infriades. Och de fortsatte göra så under hela 1800-talet.

Hur vill vi ha det idag?
I en demokrati ryms olika och motsatta visioner, idéer och åsikter, där vi utgår från att människor vill bli behandlade med respekt och har utrymme att skapa sina egna liv. Hur hade samhället sett ut idag om både män och kvinnor hade deltagit i byggandet? I en demokrati går det att tycka olika, men går det att vara åsiktsmotståndare utan hat, hot och våld?


Med utställningen K.A.O.S. vill vi tillsammans med dig fundera över vad som vad som står på spel, i nuet och i framtiden, om inte alla får möjligheter att vara med i det politiska samtalet på lika villkor.

 

Rötter - en trasslig historia

Tid: 22 november 2014 – 2018
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Utställningen handlar om makten över historieskrivning och söker rötterna till de gamla idéer, normer och strukturer som än idag styr kvinnors och mäns livsval och möjligheter. Rötter är mer än en utställning. Det är en upplevelse för många sinnen. Från 13 år. Läs mer om utställningen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du ställa ut i Väven?

Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare, Umeå kommun
E-post: anja.boman@umea.se
Tel: 090-16 34 74
Läs mer om Umeå konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Öppen vägg:
Helge von Bahr, programavdelningen, Umeå kommun
E-post: helge.von.bahr@umea.se
Tel: 090-16 33 67


Norr- och Västerbottens fanzinesamling

Tid: 8 juni – 4 november 2018
Plats: Utanför Umeå konsthall, plan 3

Under sommaren och hösten inleder Konstfrämjandet Västerbotten, Umeå Stadsbibliotek och Umeå konsthall ett samarbete för att lyfta Fanzinekulturen.

Utställningen är ett resultat av Konstfrämjandets projekt ”Norr- och Västerbottens Zinebibliotek”. Att lyfta zinekulturen i Norr- och Västerbotten ses som en del i Konstfrämjandets och Stadsbibliotekets/Umeå konsthalls arbete med att demokratisera konst, kultur och litteratur.

Fanzine är självpublicerade böcker och tidningar.
Allt från reportage, serier, fotoböcker och noveller - ja allt!

Arrangör: Konstfrämjandet i Västerbotten i samarbete med Umeå konsthall och Stadsbiblioteket.