Entré Väven Norra, Storgatan 46A

Måndag - Fredag

06:30 - 22

Lördag

7-22

Söndag

7-22

Entré Väven Västra, Thulegatan 2, samt

Entré Väven Östra, Västra Rådhusgatan 1

OBS! Entré Väven Östra är tillfälligt stängd pga golvarbete.

Följer Umeå stadsbiblioteks ordinarie öppettider:

Måndag - Torsdag

9-20

Fredag

9-18

Lördag

10-16

Söndag

12-16

Entré Väven Södra, Västra Strandgatan 8A

Huvudingång till café Fika!, Folkets Bio Umeå och Vävenscenen. Entréns öppettider är anpassade till när Fika och Umeå stadsbibliotek har öppet. Avvikelser kan förekomma.

Måndag - Torsdag

9-20

Fredag

9-18

Lördag

10-16

Söndag

12-16

Kulturreceptionens biljettkassa:

Måndag - Fredag

10-18

Lördag

10-16 (lunchstängt 12..00-12.30)

Söndag

12-16

 

Verksamheternas öppettider

Öppettiderna för respektive verksamhet i Väven kan ses på deras egna webbplatser, nåbara via Verksamheter.

Avvikande öppettider

Klicka här för avvikande öppettider under året


Utställningar

Följande utställningar är aktuella i Väven just nu:


Anthodites

©Emil Holmer

©Emil Holmer

Tid: 9 februari – 12 maj
Plats:
Umeå konsthall, plan 3

Konstnären Emil Holmer visar i utställningen "Anthodites" på Umeå konsthall en serie nya målningar från 2017–2018. I processen har han arbetat med screentryck, träsnitt, slipmaskin, kopiator och dator. Holmer öppnar upp till en parallell värld, där vi bjuds in att utmana våra sinnen och invanda tankemodeller. Hans ofta monumentala och abstrakta bilder ger plats åt nya rumsligheter och livsexistenser.

Emil Holmer om sitt eget arbete:

”Jag ser att mina arbeten de senaste tre-fyra åren handlar mer om projiceringar, avtryck, skuggor, membran, minnesbilder. De är också mer gåtfulla. Vad betyder det? Att de inte tvingar fram sin egen form, då stannar de hellre i formlöshet eller är ingenting. De låter sig inte fångas in lika lätt. De vill lyssnas på sina egna villkor eller inte alls. Därför, igen, känner jag mer och mer att mitt måleri handlar om att ge plats åt något, och då måste jag kliva åt sidan och vara väldigt vaksam, snarare än att försöka uttrycka något.”

Emil Holmer är född i Karlstad 1975. Han gick ut Umeå Konsthögskola 2002. Innan dess hade han bland annat studerat på Nordiska Konstskolan i Kokkolla och på Gerlesborgsskolan i Stockholm. 2003 flyttade han till Berlin och har sedan dess varit verksam där, men även arbetat i Johannesburg 2004. Holmer har ställt ut på gallerier och institutioner sedan 2002, bland annat på Galerie Michael Janssen i Berlin, Galleri Martin Bryder, Galleri Thomassen, Galleri 21 Malmö, Galleri Brandstrup i Oslo samt Vestfossen Kunstlaboratorium, Autocenter Berlin, Norrtälje Konsthall, Växjö Konsthall, Gotlands Konstmuseum och Centre Culturel Montreuil Paris.

Läs mer hos Umeå konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Islossning i Umeå

Islossning i Umeå - Genom nålsögat

Bild: Stina Johansson/Broderigruppen Genom nålsögat

Tid: 3 – 20 april
Plats:
Öppen vägg, plan 4

Broderigruppen ”Genom Nålsögat” ställer ut sina alster i Väven i Umeå.

Gruppens brodöser fick utmaningen att skapa ett verk på temat Islossning med storleken 50x50 cm i färgskalan vitt, grått och svart samt en kontrastfärg. Resultatet har blivit sprudlande broderier i en mångfald av tekniker och uttryck. Dessa monteras samman till en helhet och blir ett gemensamt konstverk i storformat.

Temat Islossning är mångbottnat och dels kopplat till Umeås närhet till älven och dess årstidsrelaterade skiftningar, dels till större frågor som global uppvärmning och smältningen av Polarisarna. Dessutom har den mentala islossningen, att göra sig fri från fördomar och krav kring och om broderi, varit en viktig del i arbetet med Islossningsbroderiet.

Verket har även kopplingar till den växande folkrörelsen inom gerillaslöjd som är en typ av modern folkkonst som tilltalar alla åldrar. Inom denna rörelse används hantverk och långsamma skapelseprocesser för att skapa opinion, dialog och aktion och viljan att uttrycka sin åsikt och dela den kunskap man har är viktigare än teknisk perfektion.

Kontaktperson:
Karin Engström
e-post: karin@kreakom.se
mobil: 070-233 65 34


Kollektiv fiber ställer ut

Kollektiv fiber ställer ut

Foto: Markus Pettersson

Tid: 10 – 28 april
Plats:
Kommunhörnan, plan 3 (OBS! ny lokal)

Med kniv, yxa och trä undersöker vi gränslandet mellan slöjd och konst. Tradition och förnyelse går hand i hand. Med olika täljgrepp och skurna ytor hoppas vi kunna inspirera dig.

Kollektiv fiber är en slöjdkollektiv från Västerbotten som består av Moa Bogren, Markus Pettersson och Rowan Dignam.


Stöckestik

Stöckestik

Foto: Anna Parry

Tid: 11 – 28 april
Plats:
Gör-det-själv, plan 2

Statistik och smaklökar blev färg, form och hemliga budskap. Missa inte en fantastisk utställning av klass 2 i Stöcke som samarbetat med Kulturverket.

Statistik är ju bara helt underbart, tycker vi på Kulturverket. För om man tänker på det så är ju statistik som ett hemligt språk. Bara den med kodnyckel förstår vad det handlar om på samma gång som den är kusin med konsten. Den kan ju vara så vacker, men kanske inte alltid hundra procent sann.

I klass 2 i Stöcke valde vi att närma oss statistiken genom smaklökarna. Under tre veckor jobbade vi med att testäta godis, föra matdagbok och fundera på våra favoritgrönsaker. Denna information omsatte vi i färger och former. Flaggor, ränder och skulpturer, var och en med ett hemligt budskap som bara den med kodnyckel kan knäcka.

Det var lite klurigt. Vi fick koncentrera oss ganska mycket och många svåra frågor kom upp, när det gäller godis till exempel: ska man räkna hur många gånger i veckan man FÅR äta godis eller hur ofta man EGENTLIGEN äter?

Det är ju det som är grejen med statistik. Det framhålls ofta som SANNINGEN men i själva verket innehåller den nog ofta både nån matsked subjektivitet och och några kryddmått tolkningar också. Och det är bra att veta.

Läs mer om Kulturverket länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Levande linjer

Bild från utställningen Levande linjer

Foto: Frida Hammar

Tid: 22 april – 9 maj
Plats:
Kommunhörnan, plan 3

Vernissage fredag 26 april kl 12.30. Konstnärerna finns på plats och berättar om sitt arbete.

Levande linjer är en utställning där barn från Sandalidens skola skapat egna mytologiska väsen.

Under höstterminen 2018 har Kulturverket arbetat med årskurs 3 på Sandalidens skola. Utifrån inspiration av konstnären Andy Warhol har barnen jobbat med collage och tuschtekniker för att skapa Mono prints.

Om Kulturverket

Kulturverkets uppdrag är att ta vara på barns och ungas kreativitet. Det gör vi genom att besöka skolor och arbeta tillsammans med elever i olika konst- och kulturprojekt. På Kulturverket arbetar konstnärer med starkt intresse för pedagogik. Vi har anställda filmare, musiker och kompositörer, konstnärer, en animatör och illustratör. Dessutom arbetar vi i våra projekt med t ex författare,
hiphop-artister, dansare, skådespelare och så vidare. Detta innebär alltså att elever möter utövande konstnärer och kulturarbetare i våra projekt.

Sedan starten av verksamheten 2006 har vi utarbetat två metoder med stöd av Arvsfonden. Båda metoderna används i våra pågående projekt, och utvecklas hela tiden, beroende på vad barnen vill och på vilka konstnärer som är involverade i projektet.

Barn säger åt proffsen vad de ska göra – är metoden som löper som en röd tråd genom vår verksamhet. Denna metod innebär att de ungas idéer, tankar och alster utvecklas i samarbete med äldre elever, studenter och ”proffsen”, det vill säga kulturinstitutioner och utövande konstnärer. Resultatet blir att eleverna är skapare av och delaktiga i professionella utställningar, föreställningar och konserter, men det är vuxna med erfarenhet, kunskaper och resurser som framför eller utför barnens idéer.


K.A.O.S.

K.A.O.S.

Illustration: Elisabeth Widmark

Tid: 16 juni 2018 – 28 april 2019
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Välkommen till K.A.O.S. En utställning om tiden i Europa efter franska revolutionen 1789 fram till första världskriget 1914. Vi gör nedslag i 140 år av motstånd, i kvinnors outtröttliga strävan för medborgarskap – för rätten att ses som människa.

Franska revolutionen 1789 slog upp en dörr på vid gavel. Ett annat samhälle kunde skymtas – där kvinnor kunde vara jämlika män. Där alla människor hade samma frihet, samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Men dörren smällde igen. ”Mänskliga rättigheter” visade sig gälla män. Och kvinnor uppmanades att stanna i hemmet.

Bläcket hade knappt torkat på den franska Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter förrän kvinnor upptäckte sveket och fattade penna och vapen i protest. Kvinnor höjde sina röster och frågade varför löftet från franska revolutionen inte infriades. Och de fortsatte göra så under hela 1800-talet.

Hur vill vi ha det idag?
I en demokrati ryms olika och motsatta visioner, idéer och åsikter, där vi utgår från att människor vill bli behandlade med respekt och har utrymme att skapa sina egna liv. Hur hade samhället sett ut idag om både män och kvinnor hade deltagit i byggandet? I en demokrati går det att tycka olika, men går det att vara åsiktsmotståndare utan hat, hot och våld?


Med utställningen K.A.O.S. vill vi tillsammans med dig fundera över vad som vad som står på spel, i nuet och i framtiden, om inte alla får möjligheter att vara med i det politiska samtalet på lika villkor.

 

Arbete hemma

Petra Hultmans utställning Arbeta hemma

Foto: Petra Hultman

Tid: 28 april – 22 september 2019
Plats: Kvinnohistoriskt museum

Välkommen till utställningen Arbete hemma, där konstnären Petra Hultman undersöker husmodersidealets framväxt under 50-talet. Konstverk med mosaiker av filmrutor från Husmorsfilmer AB och uppslagna Svenskt Husmoderslexikon skapar en visuell berättelse där villkoren för hemarbete följer med hela vägen till vår tid.

Under efterkrigstidens folkhemsbygge skapades moderna metoder för att underlätta kvinnors arbete i hemmet. Lösningarna innehöll genomtänkt organisering, nya effektiva arbetssätt och utprovade redskap som professionaliserade det obetalda arbetet. Kvinnors arbete i hemmet har varit en politisk fråga för generationer av feminister och är nu åter aktuell inom partipolitiken.

Vem är det som städar i våra hem? Har det förändrats? Kvinnohistoriskt museum vill med Arbete hemma ge en möjlighet att fundera över olika maktordningar som kön, klass och etnicitet i relation till hemarbetet, nu och då.

Petra Hultman utexaminerades från kungliga konsthögskolan 2017 och har fått ett stort genomslag med sina berättelser om hantverk, flit och arbete i hemmet. Hultman fick Beckers konstnärsstipendium 2018 och har bland annat ställt ut på Färgfabriken i Stockholm och Göteborgs konsthall. Samtidigt visas även en utställning på Österängens Konsthall i Jönköping som pågår mellan 27 april - 2 juni 2019.

Läs mer hos Kvinnohistoriskt museumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Vill du ställa ut i Väven?

Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare, Umeå kommun
E-post: anja.boman@umea.se
Tel: 090-16 34 74
Läs mer om Umeå konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Öppen vägg:
Helge von Bahr, programavdelningen, Umeå kommun
E-post: helge.von.bahr@umea.se
Tel: 090-16 33 67