Entré Väven Norra, Storgatan 46A

Måndag - Fredag

06:30 - 22

Lördag

7-22

Söndag

7-22

Entré Väven Västra, Thulegatan 2, samt

Entré Väven Östra, Västra Rådhusgatan 1

OBS! Entré Väven Östra är tillfälligt stängd pga golvarbete.

Följer Umeå stadsbiblioteks ordinarie öppettider:

Måndag - Torsdag

9-20

Fredag

9-18

Lördag

10-16

Söndag

12-16

Entré Väven Södra, Västra Strandgatan 8A

Huvudingång till café Fika!, Folkets Bio Umeå och Vävenscenen. Entréns öppettider är anpassade till när Fika och Umeå stadsbibliotek har öppet. Avvikelser kan förekomma.

Måndag - Torsdag

9-20

Fredag

9-18

Lördag

10-16

Söndag

12-16

Kulturreceptionens biljettkassa:

Måndag - Fredag

10-18

Lördag

10-16 (lunchstängt 12..00-12.30)

Söndag

12-16

 

Verksamheternas öppettider

Öppettiderna för respektive verksamhet i Väven kan ses på deras egna webbplatser, nåbara via Verksamheter.

Avvikande öppettider

Klicka här för avvikande öppettider under året


Utställningar

Följande utställningar är aktuella i Väven just nu:


Anthodites

©Erik Holmer/Bildupphovsrätt2018

©Erik Holmer/Bildupphovsrätt2018

Tid: 9 februari – 12 maj
Plats:
Umeå konsthall, plan 3

Vernissage lördag 9 februari kl 13.30

Konstnären Emil Holmer visar i utställningen "Anthodites" på Umeå konsthall en serie nya målningar från 2017–2018. I processen har han arbetat med screentryck, träsnitt, slipmaskin, kopiator och dator. Holmer öppnar upp till en parallell värld, där vi bjuds in att utmana våra sinnen och invanda tankemodeller. Hans ofta monumentala och abstrakta bilder ger plats åt nya rumsligheter och livsexistenser.

Emil Holmer om sitt eget arbete:

”Jag ser att mina arbeten de senaste tre-fyra åren handlar mer om projiceringar, avtryck, skuggor, membran, minnesbilder. De är också mer gåtfulla. Vad betyder det? Att de inte tvingar fram sin egen form, då stannar de hellre i formlöshet eller är ingenting. De låter sig inte fångas in lika lätt. De vill lyssnas på sina egna villkor eller inte alls. Därför, igen, känner jag mer och mer att mitt måleri handlar om att ge plats åt något, och då måste jag kliva åt sidan och vara väldigt vaksam, snarare än att försöka uttrycka något.”

Emil Holmer är född i Karlstad 1975. Han gick ut Umeå Konsthögskola 2002. Innan dess hade han bland annat studerat på Nordiska Konstskolan i Kokkolla och på Gerlesborgsskolan i Stockholm. 2003 flyttade han till Berlin och har sedan dess varit verksam där, men även arbetat i Johannesburg 2004. Holmer har ställt ut på gallerier och institutioner sedan 2002, bland annat på Galerie Michael Janssen i Berlin, Galleri Martin Bryder, Galleri Thomassen, Galleri 21 Malmö, Galleri Brandstrup i Oslo samt Vestfossen Kunstlaboratorium, Autocenter Berlin, Norrtälje Konsthall, Växjö Konsthall, Gotlands Konstmuseum och Centre Culturel Montreuil Paris.

Läs mer hos Umeå konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

This is Ume

Foto: Primaskolan

Tid: 12 – 27 januari 2019
Plats:
Öppen vägg, plan 4

Utställning av Primaskolans elever i gruppen Bild och form.

 

Kultur i sikte

Kultur i sikte av Carola Wiklund

Bild: Carola Wiklund

Tid: 30 januari – 17 februari
Plats:
Öppen vägg, plan 4

Utställning i blandteknik av fritidskonstnär Carola Wiklund.

"Jag är en kreativ och nyfiken person som gärna utforskar nya uttryckssätt. Att på fritiden experimentera med färg och form ger mig bra energi."

”Med inspiration från Umeå och Fårö på Gotland har jag undersökt om och hur geometriska former kan användas vid gestaltning av kultur och natur.”

Carola Wiklund är född 1955 och är verksam som fritidskonstnär. Hon bor sedan 2014 i Umeå. Är utbildad inom kultur och media och har gått kurser i grafik och glas.

Samlingsutställningar:
"Ser du löven för alla träd", Liljevalchs konsthall, Stockholm 2013.
"Sommarsalong 2015, 2016, 2017 ", Alva Kultur, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå.

 

K.A.O.S.

K.A.O.S.

Illustration: Elisabeth Widmark

Tid: 16 juni 2018 – 28 april 2019
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Välkommen till K.A.O.S. En utställning om tiden i Europa efter franska revolutionen 1789 fram till första världskriget 1914. Vi gör nedslag i 140 år av motstånd, i kvinnors outtröttliga strävan för medborgarskap – för rätten att ses som människa.

Franska revolutionen 1789 slog upp en dörr på vid gavel. Ett annat samhälle kunde skymtas – där kvinnor kunde vara jämlika män. Där alla människor hade samma frihet, samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Men dörren smällde igen. ”Mänskliga rättigheter” visade sig gälla män. Och kvinnor uppmanades att stanna i hemmet.

Bläcket hade knappt torkat på den franska Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter förrän kvinnor upptäckte sveket och fattade penna och vapen i protest. Kvinnor höjde sina röster och frågade varför löftet från franska revolutionen inte infriades. Och de fortsatte göra så under hela 1800-talet.

Hur vill vi ha det idag?
I en demokrati ryms olika och motsatta visioner, idéer och åsikter, där vi utgår från att människor vill bli behandlade med respekt och har utrymme att skapa sina egna liv. Hur hade samhället sett ut idag om både män och kvinnor hade deltagit i byggandet? I en demokrati går det att tycka olika, men går det att vara åsiktsmotståndare utan hat, hot och våld?


Med utställningen K.A.O.S. vill vi tillsammans med dig fundera över vad som vad som står på spel, i nuet och i framtiden, om inte alla får möjligheter att vara med i det politiska samtalet på lika villkor.

 

Rötter - en trasslig historia

Tid: 22 november 2014 – 3 februari 2019
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4

Utställningen handlar om makten över historieskrivning och söker rötterna till de gamla idéer, normer och strukturer som än idag styr kvinnors och mäns livsval och möjligheter. Rötter är mer än en utställning. Det är en upplevelse för många sinnen. Från 13 år. Läs mer om utställningen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du ställa ut i Väven?

Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare, Umeå kommun
E-post: anja.boman@umea.se
Tel: 090-16 34 74
Läs mer om Umeå konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Öppen vägg:
Helge von Bahr, programavdelningen, Umeå kommun
E-post: helge.von.bahr@umea.se
Tel: 090-16 33 67