Entré Väven Norra, Storgatan 46A

Måndag - Fredag

06:30 - 22

Lördag

7-22

Söndag

7-22

OBS! För stadsbibliotekets öppettider - se minabibliotek.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Entré Väven Västra, Thulegatan 2, samt

Entré Väven Östra, Västra Rådhusgatan 1

Följer stadsbibliotekets ordinarie öppettider:

Måndag - Torsdag

10-19

Fredag

10-18

Lördag

10-15

Söndag

Stängt


Entré Väven Södra, Västra Strandgatan 8A

Denna entré är under sommaren helt stängd för passage. För att nå stadsbiblioteket, välj någon av de andra entréerna.

Kulturreceptionens biljettkassa:

Måndag - Fredag

10-18

Lördag

10-15 (lunchstängt 12.30-13.00)

Söndag

Stängt


Verksamheternas öppettider

Öppettiderna för respektive verksamhet i Väven kan ses på deras egna webbplatser. De hittar du under Verksamheter.

Avvikande öppettider

Se avvikande öppettider under året


Utställningar

Följande utställningar är aktuella i Väven just nu:


Upp&Nervända Världen

Upp&Nervända Världen

©Christer Themptander/Bildupphovsrätt 2020

Tid: 8 februari – 23 augusti (förlängd period)
Plats: Umeå konsthall, plan 3

Välkommen till den Upp&Nervända Världen som också är titeln på Christer Themptanders utställning! Med en stor portion humor kommenterar och ifrågasätter Themptander makten och orättvisor i samhället med sina absurda, satiriska och poetiska fotocollage.

Christer Themptander har varit verksam konstnär sedan slutet på 60-talet och hans bilder är vida spridda via tidningar, böcker, affischer, utställningar och digitala kanaler. Under parollen ”Sätt krokben för vaneseendet” jobbar Themptander med enkla verktyg som sax, skalpell, lim och kopiatorer för att skapa sina lekfulla och träffsäkra bilder. I utställningen möter du flera av Themptanders bilder som är producerade under 2000-talet. ”I den digitala tidsåldern känns det personliga hantverksmässiga uttrycket extra viktigt. Jag gör bruksgrafik som vill nå ut” säger Christer Themptander.

Christer Themptander är uppvuxen, bor och arbetar i Stockholm. Han har förutom den stora mängden bilder hittills även publicerat 18 böcker. Themptander är representerad i flera internationella översikter, bland annat Photomontage: a political weapon (1986), Graphic agitation: Social and Political Graphics since the Sixties (1993) och Protest! A History of Social and Political Graphic Protest Graphics (2019). Många av Themptanders bilder är publicerade i främst svenska tidningar och tidskrifter som till exempel Dagens Nyheter, Arbetaren, Folket i Bild/Kulturfront, Hjärnstorm och legendariska Puss. Hans bilder har visats på utställningar både nationellt och internationellt.

Se mer om utställningen och programmet som hör till på www.umea.se/konstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Gunde svan som ursprungsamerikan

Gunde Svan som ursprungsamerikan

Illustration: Mikael Holmquist

Tid: 1 juni – 27 juni (återkommer i augusti)
Plats: Kommunhörnan, plan 3

Illustrationer av Mikael Holmquist.

Konceptet är enkelt men kreativt: ta en kändis, rimma på hens namn och illustrera. Och vips har du en Gunde Svan som ursprungsamerikan! Eller en Kristina Lugn i mikrovågsugn … Skratteffekten är omedelbar och drabbar kort sagt alla. Instagramkontot @gundesvansomursprungsamerikan har i dagsläget mer än 100 000 följare.

Mikael Holmquist som skapar bilderna jobbar till vardags som "Product Manager" på ljudboksföretaget Storytel. Han började skapa de ordlekande bilderna på skoj men blev snart beroende av dem - precis som hans tusentals följare är. Och kändisarna själva? Jo, de gillar och återpostar ofta de komiska konstverken i sina egna sociala kanaler.

Alla affischer i utställningen (och många fler) går att köpa online på www.gundesvansomursprungsamerikan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Delvis Presley

Illustrationer av Peder Frohm

Tid: 29 juni – 25 juli
Plats: Kommuhörnan, plan 3

Illustrationer av Peder Frohm.

När det välskrivna och fyndiga ordet får ge mer plats än en någorlunda sanningsenlig rubrik, får en kanske själv ta ton. Efter att ha snubblat över Facebook-sidan ”Gasen i botten Tony Montana” började Delvis Presley aka Peder Frohm själv skapa alster där engelska filmtitlar fick en svensk tolkning, något vi sett mycket genom filmhistorien. Då flertalet affischer blivit bortplockade från sidan, då de saknade korrekthet, kort sagt, de där svenska titlar hade aldrig funkat back in the days, lämnades Delvis Presley med flertalet icke korrekta men ack så fyndiga affischer som behövde se dagens ljus. Lösningen blev Instagram, där allt samlas.

Se mer på Instagram under @delvis_presley


Genom våra linser

Genom våra linser av Lena Vestin

Foto: Lena Vestin

Tid: 2 maj – 25 juni
Plats: Öppen vägg, plan 4

Fotografier av Helena Rydman och Lena Vestin.

Helena Rydman fotograferar det större perspektiven medan Lena Vestin hittar detaljerna med sin kamera.

"Varje fototur vi gör tillsammans är en sann glädje, vi skrattar så tårarna rinner, pratar om livets allvar och stannar för att ta fram fikakorgarna på någon vacker plats. Där vi är hörs som oftast glada utrop när någon av oss lyckats fånga en bra bild. Fotograferandet är ett starkt intresse för oss båda. Vi vill med vår utställning förmedla allt det vackra, stort som smått vi har omkring oss och som bara finns där."


Barnkraft

Vägg med delar av utställningen

Foto: Anna Parry

Tid: 5 juni – 22 augusti
Plats: Öppen vägg, plan 2

Under sommaren ställer Kulturverket ut på Umeå stadsbibliotek. Välkommen att se resultatet av några fina projekt som som elever i Umeå kommun gjort tillsammans med Kulturverket och andra samarbetspartners.

Om utställningen och dess olika delar:

"Spaced Out" kallas det största arbetet i mitten av utställningen. Det är ett samarbete från hösten 2019 mellan Bullmarks skola och Curiosum med inspiration av Andy Warhol, där eleverna lärde sig om rymden och utforskade vad utomjordingar skulle kunna vara genom collageteknik. Här ser vi delar av processen och även resultatet som blev en kalender. Mer info om projektet länk till annan webbplats

"Festspirorna" till höger är tillverkade av pysselproffsen i klass 4 på Ersängsskolan åt UmeFolk, Umeå Folkmusikfestival, som bad dem att smycka festivalen i februari 2020. Mer info finns här. länk till annan webbplats

"Yggda" är ett spel och en rollspelsvärld fylld av intriger, äventyr, kontraster och hemligheter. Inom ramen för Yggda kan man undersöka dess olika länders och folkslags kulturer, resa till outforskade platser, konfronteras med uråldrig teknologi och fasansfulla sanningar, smyga i djupa grottor och smida lömska planer i rökiga värdshus.

Det speciella med Yggda är att barn i Umeå Kommun under två års tid har hjälpt till att utforma själva spelets innehåll. Det är deras material som är grunden till världen Yggda, medan spelutvecklare på Kulturverket har tolkat och byggt vidare på deras konstnärliga bidrag med syfte att skapa ett spel som riktar sig mot vuxna. Mer info om spelet finns här. länk till annan webbplats

I anslutning till utställningen finns också häften och böcker med sådant som Kulturverket gjort. Du kan också läsa mer på deras hemsidalänk till annan webbplats.

 

Rösträtt för kvinnor

Rösträtt för kvinnor - Sara Teleman

Illustration: Sara Teleman

Tid: 7 mars – 6 februari 2021 (förlängd period)
Plats: Kvinnohistoriskt museum

2021 är det hundra år sedan kvinnor för första gången fick rösta till Sveriges riksdag. I utställningen Rösträtt för kvinnor berättas kvinnors rösträttshistoria med humor och allvar genom Sara Telemans texter och bilder.

I slutet av 1800-talet var det många kvinnor som aldrig tänkt på att de borde ha rösträtt. I flera hundra år hade kvinnor inte fått bestämma över sig själva. De var omyndiga. Män hade styrt det mesta i samhället. De hade levt i en tid då de flesta på allvar trodde på att alla män var smartare än kvinnor. Att deras hjärnor var annorlunda. Det var en galen tanke. Det hade vissa redan sagt, men det tog lång tid innan det blev någon förändring.

I utställningen får vi se jordnära och humoristiska porträtt av personer som kämpat för kvinnors rösträtt i Sverige och världen. Vi får träffa Betty Pettersson, den första kvinnan med akademisk examen i Sverige. Emilie Rathou, den första svenska kvinnan som talade för en publik om kvinnors rösträtt. Kata Dahlström, arbetarrörelsens mest populära talare och många fler.
Tillsammans skapade de rörelser som gjorde det möjligt för kvinnor att 1921 rösta till riksdagen.

Utställningen Rösträtt för kvinnor är producerad av Arbetets museum i samarbete med Sara Teleman och baseras på boken med samma namn. Boken är publicerad på LL Förlag vilket gör att Sara Telemans texter och bilder berättar ett långt förlopp i den svenska demokratins historia med glasklar enkelhet. Utställningens gestaltning i Umeå är producerad av Kvinnohistoriskt museum i samarbete med Sara Teleman.

Sara Teleman är illustratör, journalist, författare, redaktör, lärare och föreläsare och verksam som professor i illustration vid Konstfack i Stockholm. Hon har medverkat med illustration och text i ett tiotal böcker, där Rösträtt för kvinnor (LL-förlaget 2016) är en av de senaste.


100% kamp – Sveriges historia

100% kamp - Sveriges historia

Tid: 9 november 2019 – 29 augusti 2020
Plats: Kvinnohistoriskt museum

100% kamp – Sveriges historia är en utställning som handlar om att samhället går att förändra genom rättighetskamper. Den berättar om människor som har kämpat för sina och andras rättigheter. För rätten att leva, bo och älska på lika villkor.

Sverige är inte, och har aldrig varit, ett land med bara ett språk eller en kultur. Utställningen handlar om mångfald och olikheter, men den visar också på gemenskap och likheter.

Rättighetskamperna har handlat om demokratiska frågor som rösträtt, lika lön och utbildning. De har även handlat om rätten till trygghet, att få bestämma över sin egen kropp och om att äga sitt språk.

Om produktionen

100% kamp – Sveriges historia är en vandringsutställning och producerad av projektet Heterogena kulturarv. Utställningen är ett samarbete mellan Regionmuseet Kristianstad, Västmanlands läns museum, Sundsvalls museum, Historiska museet, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och Historiska museet.

Projektet finansieras av Statens kulturråd, Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Riksantikvarieämbetet och Region Skåne.

Läs mer hos Kvinnohistoriskt museumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Vill du ställa ut i Väven?

Umeå konsthall:
Anja Boman, konstsekreterare, Umeå kommun
E-post: anja.boman@umea.se
Tel: 090-16 34 74
Läs mer om Umeå konsthalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Öppen vägg - plan 4:
Här kan du som icke yrkesverksam ställa ut dina verk.
Läs mer och skicka en bokningsförfrågan.

Öppen vägg och montrar - plan 2:
Här kan du ställa ut hobby och hantverk i samarbete med Stadsbiblioteket.
Maud Sandström, bibliotekarie
E-post: maud.sandstrom@umea.se
Tel: 070-350 33 42